Strona główna Tabela kalorii Oblicz swój BMI Kontakt

Dieta śródziemnomorska została uznana za najzdrowszą spośród wszystkich dotychczas poznanych diet. Badania naukowców wykazały, że ludzie zamieszkujący rejony Morza Śródziemnego są znacznie zdrowsi od pozostałej populacji, rzadziej też umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca czy innych chorób wynikających z niewłaściwego odżywiania. Jej pozytywny wpływ na zdrowie może być motywacją do stosowania diety śródziemnomorskiej od najmłodszych lat, nawet przez całe życie.

Główne miejsce w diecie śródziemnomorskiej zajmują:

  • Warzywa i owoce w dużych ilościach, postaci surowej i gotowanej
  • Potrawy pełnoziarniste, zawierające dużo orzechów
  • Warzywa strączkowe (źródło wartościowego błonnika pokarmowego)
  • Pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony
  • Ryby morskie oraz drób
  • Jako główne przyprawy - cebula i czosnek, bazylia, rozmaryn, tymianek, szałwia i kminek
  • Zaleca się spożywanie do 1 szklanki wina wytrawnego dziennie

Ważne jest, aby posiłki były odpowiednio przygotowywane. Zaleca się przygotowywanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii, na ruszcie oraz grillowanie. Zaleca się unikanie smażenia. Należy uważać, żeby nie łączyć np. makaronu z tłustymi sosami.

Przykładowa kilkudniowa dieta śródziemnomorska:

Dieta śródziemnomorska: I dzień

I śniadanie:
  • 2 kromki chleba żytniego razowego, posmarowanego cienko margaryną, 1/2 jajka na twado, 2 plasterki chudej szynki
  • 100g sałatki z pomidora i czosnku z niewielką ilością oliwy z oliwek

II śniadanie:
  • Jogurt naturalny
  • 1 brzoskwinia

Obiad:
  • Szaszłyk z piersi z kurczaka, cebuli i czerwonej papryki
  • 30g brązowego ryżu
  • 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku

Podwieczorek:
  • Gruszka

Kolacja:
  • 1 kawałek chleba graham z 2 plastrami szynki
  • 200g sałatki z pomidora i papryki
  • Plaster sera feta ze szczypiorkiem

Dieta śródziemnomorska: II dzień

I śniadanie:
  • 2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną
  • 50g wędzonego dorsza
  • 50g sałatki z małego pomidora i ogórka

II śniadanie:
  • Kubeczek kefiru

Obiad:
  • Talerz zupy pieczarkowej
  • 100g łososia pieczonego w folii
  • 3 łyżki gotowanych ziemniaków
  • 100g sałaty doprawionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

Podwieczorek:
  • Szklanka chudego zsiadłego mleka
  • Szklanka owoców sezonowych

Kolacja:
  • 150g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny
  • 40g kaszy kuskus
  • 2 plasterki szynki

Dieta śródziemnomorska: III dzień

I śniadanie:
  • Filiżanka płatków kukurydzianych ze 175g jogurtu naturalnego
  • Brzoskwinia

II śniadanie:
  • Kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowanego margaryną
  • plasterek polędwicy
  • ogórek

Obiad:
  • 250g kapuśniaka gotowanego z włoszczyzną i piersią z kurczaka
  • 200g ryby po grecku z odrobiną oliwy z oliwek

Kolacja:
  • 250g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki
  • Pół grahamki

Copyright © by www.dieta.zyj.pl - czesc materialu za zgoda M. Osiak

Linki